House Finnie

Pure White Box

Many factors forged the design of this house. A limited budget, demanding client (the architect himself and his wife) and a narrow, sloping site meant that economy of footprint, basic building materials and open plan spaces created a simple, two-storey box on a solid brick base.

House Finnie Exterier

Cape Dutch Long Houses from the 1800s inspired the rectangular simplicity of the house, set against the rugged mountain slopes of Hout Bay, outside Cape Town. An open plan ground floor provides a single entertaining space – some 20m from one end to the other.

From the front door, the space flows from lounge to kitchen to dining room, into a multi-functional work space which can be closed off from the main area by three full height sliding doors.

The centrepiece of the ground floor is the kitchen bar counter, oriented towards an enormous glass-covered opening looking out over a canopy of trees and the Hout Bay valley below. The 3m high by 12m wide glass and aluminium doors slide completely away onto a cantilevered terrace, providing a very special place to sit and entertain.

Next to the kitchen is a lofty double height dining/gallery space which includes a long stairway to the family sleeping area above.

Simple passive design techniques were used to heat the house in winter and keep it cool in the blazing Cape summer. A solar water heater reduces electricity consumption and keeps heating costs down while stainless steel ceiling fans circulate fresh air through the main living and sleeping areas.

Glass has been used not only to frame views of the stunning landscape but to allow light to penetrate deep into the narrow space in winter, heating up an exposed screed floor. An external canopy provides shade in summer and the double height gallery space funnels hot air out through high level windows.

Beautiful in its simplicity and true to its form, this house ticks all the boxes for the Finnie family – light, spacious, elegant, economical and a pure pleasure to live in.

Advertisements
  1. I like the layout of this page, simple & visual.

    • Kevin Fellingham
    • May 25th, 2010

    Nice House, saw it before it was finishes while in CT.
    Add another pure white box, with an “invisible”connection. Nice to see something calm in the Cape.

    • Wow, how come you were in Hout Bay? Like your comments, its certainly heading that way, lets hope the budget can take the strain.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: